Bescherming tegen insecten

Hoe kan u uw staldier(en) beschermen tegen insecten, zoals vliegen, dazen, knutten en kriebelmuggen?

Veel insecten zijn niet alleen lastig - ze kunnen ook voor onrust zorgen, allergieën opwekken, wonden infecteren en ontstekingen verergeren. In de maanden mei tot augustus worden sommige staldieren nerveuzer door de constante aanvallen van de plaaggeesten. De steeds terugkerende stress en alertheid kunnen er voor zorgen dat staldieren vermageren en dat de conditie achteruit gaat.

Naast de zichtbare overlast die de vliegen opleveren, laten ze ook nog jeukende en pijnlijke plekken achter. Wanneer het dier veel gaat schuren kunnen wonden ontstaan, die op hun beurt weer kunnen gaan ontsteken. Een ander gevaar van de steken zijn de ziektes die de lastpakken kunnen overbrengen. Om ziektes of voortdurende irritatie zo veel mogelijk te voorkomen, kan je een aantal maatregelen nemen.

Bescherming door vliegenvallen

  • In de wei kunnen dazenballen neergezet worden. Deze zijn zeer effectief, doordat ze voor insecten zeer aantrekkelijk zijn. De zwarte bal lijkt voor de parasieten op het lichaam van een prooidier. Ze worden hierin gevangen en kunnen uw staldier niet meer tot last zijn.
  • Ook met een speciale lamp kan je vliegende insecten bestrijden zonder chemische middelen in te hoeven zetten. Plakstrips zijn ook effectief, maar kijk hiermee wel uit wanneer er ook vogels door de stal vliegen.

Afweermiddelen

Afweermiddelen doden de insecten niet, maar verdrijven ze wel. Ze maskeren de geur van uw staldier, en houden de insecten daardoor op afstand.

Weidemanagement

  • Onder weidemanagement verstaat men aangepaste weidetijden. U kunt uw staldieren tegen knutten en kriebelmuggen beschermen door alleen tussen 10 uur en 16 uur weidegang toe te staan. De periode waarop het druk is met muggen staat uw dier veilig op stal. Ook bij wind en regen zul je weinig muggen zien en kan uw staldier veilig naar buiten.
  • Het ideale weiland ligt ver van water en grenst niet aan kreupelhout, maar helaas is dat een maatregel die niet zo eenvoudig te nemen is.

Weide- en stalhygiëne

  • Hygiëne, in de stal, paddock en weide is vaak al een belangrijk stap in strijd tegen de insectenplaag. Let erop dat de mest regelmatig wordt opgeruimd. In de stal bieden nat stro, vochtig hooi, kuilvoer, volle afvalemmers en vooral potstallen uitstekende broedplaatsen voor insecten.
  • Emmers met water moeten, na gebruik, leeg en op zijn kop weggezet worden zodat ze goed kunnen opdrogen.
  • Met een schone stalgang, een droge box en een afgedekte regenton, wordt de levensruimte van insecten sterk begrensd. Idealiter ligt de mesthoop ver van de stal. Het dagelijks uitmesten, opruimen van etensresten en het droogmaken van de voerbak zijn een goede start om een overschot aan vliegen te voorkomen.


Wanneer je deze maatregelen in acht neemt, kan je de hoeveelheid insecten beperken en voor meer rust zorgen.