Hitte en uw dieren

Tropische hitte: tips voor alle dieren

Het wordt tropisch warm. Voor veel mensen is dat lekker genieten, maar huisdieren kunnen minder goed tegen hitte. Met deze tips help je huisdieren door deze warme dag heen. In deze hitte kunnen huisdieren een 'hitteshock' krijgen. Veel huisdieren hebben geen zweetklieren zoals de mens, waarmee ze hun lichaam kunnen koelen.

Een hitteshock is te herkennen aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling en koude lichaamsuiteinden. In dat geval moet de dierenarts worden ingeschakeld en moet je meteen je huisdieren proberen te koelen.

Wij adviseren ook om goed op verschijnselen van oververhitting te letten, zoals rode slijmvliezen, een warme vacht, snelle ademhaling en lusteloosheid.

Tips tegen oververhitting van je hond

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, ze hebben alleen in hun voetzooltjes zweetklieren. Ze hebben het daarom snel warm. Zorg er voor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg voor voldoende vers drinkwater.

Als je hond van zwemmen houdt dan is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale producten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid.

Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcreme. Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan ze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon.

Tips tegen oververhitting bij katten

Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als je hem in een warme auto moet vervoeren, dan moet je wel oppassen voor oververhitting.

Zorg ook dat er genoeg koud water is voor je kat.

Wat moet je doen bij warm weer voor je konijn?

Konijnen kunnen ook slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Zorg er altijd voor dat je konijnenhok niet in de zon staat. Je kan zelf ‘koelelementen' maken voor het konijn door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, die kunnen barsten). Wikkel de fles in een theedoek en leg hem bij je konijn. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen kan je er een nat wit laken overheen leggen. 

Let op: bij warm weer gaan er geregeld konijnen dood door de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of viesruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Zorg dus voor een schoon hok als het warm is.

Wat kan je doen voor cavia's en andere knaagdieren?

Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help ze afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kan je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen. Zet het hok niet in de zon.

Hoe voorkom je oververhitting bij vogels?

Vogelkooien mogen niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen, moet je geregeld vers water geven. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Een hangende vogelkooi kun jij bij warm weer misschien beter op de grond zetten. Pas dan wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten of kleine kinderen! Heb je een buitenvoliere of een kippenhok, zorg ook dan voor schaduw met behulp van een parasol of een wit, en eventueel nat, laken.

Wat te doen met je terrarium en aquarium?

Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel controleren en zorg ervoor dat er geen directe zon op de bak schijnt.

Tips voor hobbydieren

Geiten, schapen, paarden, koeien en andere buiten lopende dieren hebben ook graag schaduwplekken. Zorg in elk geval altijd voor vers drinkwater. Ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.

Hou onze website in de gaten, want binnenkort informeren wij u uitgebreid over het verzorgen van paarden tijdens hitte.